Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevő munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a későbbiekben még írunk az eseményről.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az időszakban jellemzően kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezőgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>Hírek

Mentik a veszélyeztetett túzoktojásokat
2006.07.18.

Idén nyáron 46 veszélybe került túzoktojást mentettek ki a fészekből a természetvédelmi szakemberek.

A tojások legtöbbször a mezőgazdasági munkálatok miatt kerülnek veszélybe, gyakran eltapossák, vagy elkaszálják őket a munkagépek, ezért a LIFE Túzokvédelmi Program szakemberei intenzív felvilágosító-ismeretterjesztő munkát folytatnak a túzok élőhelyeken gazdálkodók körében, és igyekeznek bevonni őket a faj védelmébe.
A gazdálkodóknak, traktorosoknak névvel, telefonszámmal ellátott matricát és szórólapot adnak, hogy a gazda azonnal értesíthesse őket, ha túzokfészket talált.

Amennyiben a fészek már nem biztonságos, például, ha nem hagytak körülötte megfelelő nagyságú védőzónát, a természetvédelmi szakemberek a valódi tojásokat fatojásra cserélik, a valódiakat pedig inkubátorban a Dévaványai Túzokvédelmi Központba szállítják. Idén nyáron a központba került tojásokból 13 túzokcsibe kelt ki, kettő közülük úgy, hogy a kelőfélben lévő tojásokat túzoktojó alá helyezték.

Az idei csibék közül többet már szabadon is engedtek a Központ közelében található túzok élőhelyeken.