Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>



Hírek

Mentik a túzokfiókákat a kombájnok elõl
2007.07.02.

Mentik a túzokfiókákat a lucerna- és gabonatáblákból a LIFE Túzokvédelmi Program munkatársai. Idén pár héttel korábban kezdõdtek a betakarítási munkálatok, a túzokcsibék viszont a melegtõl nem nõnek gyorsabban, így a túzokvédelmi szakemberek egész nap kint vannak a földeken, és próbálják menteni az arató- és kaszálógépek elõtt lapuló fiókákat.


Az egész világon veszélyeztetett túzok elõszeretettel fészkel agárterületeken, fõleg lucerna- és gabonatáblákban, ahol egyszerûen egy talajmélyedésbe rakja tojásait. Április végétõl három hónapig a túzokszaporulatra különösen ügyelnek a természetvédelmi szakemberek, mert vegyszerezés közben a traktorkerekek, betakarítás idején pedig a kaszák veszélyeztetik a ritka madár tojásait és fiókáit. A Kiskunságban - a legnagyobb hazai túzokélõhelyen - idén sok fióka kikelt, ami már önmagában is nagy eredmény, hisz a tojások túlélték a tavaszi mezõgazdasági munkálatokat, nem fedezték fel a ragadozók, nem törték fel a varjak, sikeresen kikeltek belõlük a fiókák, de az igazi megpróbáltatás, még csak most következik.

A pár hetes túzokcsibék most még nagyon kicsik, egyelõre nem tudnak repülni, csak futkosnak a barázdák között. Ha ilyenkor valami veszélyezteti a családot, a tojó kiadja a parancsot: lapíts! és a fiókák, kiváló rejtõszínüknek köszönhetõen egy szempillantás alatt láthatatlanná válnak. A tojó elrepül, de késõbb, a veszély elmúltával visszatér, hisz ebben az idõszakban nagyon erõsen kötõdik fiókáihoz.

Nincs könnyû dolga a természetvédelmi szakembereknek és a kombájnosoknak, ha meg akarják menteni a fiókákat. Ha észreveszik a felrepülõ madarat, és kiszállnak szétnézni, gyakran hiába meresztik a szemüket, úgy látják, hogy a gép elõtt nincs semmi: se fészek, se madár. Ha ilyenkor továbbmennek, nagy eséllyel lekaszálják a túzokcsibéket. A legjobb, amit tehetnek, hogy egy kerülõvel, kb. 1 hektárt kihagynak az aratásból ott, ahol a madarat felrepülni látták, mert szinte biztos, hogy a röpképtelen csibék is ott lapulnak valahol. Ha ily módon sikerült megfelelõ védõzónát kialakítani, akkor a tábla többi részében zavartalanul folyhat az aratás, a tojó pedig visszatérhet, és biztonságos helyre vezetheti a csibéket.

A túzokcsibék eleinte kizárólag apró gerinctelen állatokkal táplálkoznak, késõbb pedig, mint a kifejlett madarak, zöld növényeket, gyom- és gabonamagvakat, rovarokat, férgeket, csigákat, apró rágcsálókat, gyíkokat is esznek. Egészen 1 hónapos korukig csak gyalogolni tudnak, 4-5 hetesen kezdik a szárnypróbálgatást, és 6 hetesek, amikor már képesek odébbröppenni egy másik táblába, ha veszélyt éreznek.

Egymilliárd túzokvédelemre

A túzokok hazai védelmét az ország kilenc túzokélõhelyén az Európai Unió finanszírozza az úgynevezett LIFE Nature természetvédelmi alapból. Mivel hazánkban él Közép-Európa legerõsebb állománya - mintegy 1300 példány - Magyarország szerepe kulcsfontosságú a faj megõrzésében. Nem véletlen, hogy a több mint egymilliárdos költségvetéssel gazdálkodó LIFE túzokvédelmi program jelenleg az egyik legnagyobb uniós támogatású természetvédelmi program Magyarországon.

A túzokról

A túzok (Otis tarda) a mérsékelt övi füves puszták lakója, s egyben Európa legnagyobb testsúlyú röpképes madara. A tojók súlya 4-6 kg, az öreg kakasoké akár a 16 kg-ot is elérheti. Kontinensünkön az egykor összefüggõ élõhelye feldarabolódott, s mára Nyugat-Európa legtöbb országából - Spanyolország és Portugália kivételével - kipusztult.

A túzok állománya az elmúlt évtizedekben hazánkban is jelentõsen megfogyatkozott, a korábbi 3000-rõl 1200-1300 példányra csökkent. A csökkenésért legfõképpen az intenzív, nyereségorientált mezõgazdasági termelés tehetõ felelõssé, bár az állomány összeomlásában kétségkívül nagy szerepe van a vonulási veszteségeknek is.

A túzok, mint világszerte veszélyeztetett faj, több nemzetközi egyezmény védelme alatt áll, Magyarországon pedig a legmagasabb védelmi kategória óvja: fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft.