Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>



Hírek

Eddig nem ismert magyar túzok a British Múzeumban
2007.08.12.

Érdekes leletre bukkantak a British Múzeum (British Museum) munkatársai a közelmúltban. Az intézmény természettudományi részlegének fagyasztójából került elõ egy túzok tetem. Ezt a madárfajt a természetvédelmi egyezmények fokozottan veszélyeztetett madárként tartják számon, Magyarországon 1970 óta fokozottan védett - és szervezetünknek, az MME-nek jelképe.


A Mária névre hallgató túzokot 1995-ben szállították a múzeumba az angliai Bedforeshire állatkertjébõl. A madár 1994-ben, 12 évesen pusztult el és származási helyként Portugáliát jelölte meg az intézmény. A brit kutatók kitartásának és kíváncsiságának köszönhetõen fény derült arra, hogy a származási hely Magyarország. Felvették a kapcsolatot az MME Madárgyûrûzési Központjával, ahol Mária "BUDAPEST 600235" jelzésû gyûrûje nyomán kezdték meg a kutatást; kiderült, hogy Magyarországon született. Dokumentációnk szerint a madár két másik tojóval együtt a dévaványai túzokmentõ állomásra került. A szabadban már nem tudta volna önállóan folytatni életét, így lett Mária saját fajának nagykövete egy angliai állatkertben.

A kutatás tovább folyik, s a lelet fontosságát mutatja, hogy még a preparálási munkák sem kezdõdtek meg, de máris van gazdája Máriának. A túzok hosszas múzeumi "bujkálása" után méltó helyre kerül és New Yorkban, a Természettudományi Múzeumban (American Museum of Natural History) kap helyet.