Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevő munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a későbbiekben még írunk az eseményről.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az időszakban jellemzően kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezőgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>Hírek

Takarítják a havat a túzokvédelmi területeken
2006.02.16.

Hótolóval, és hómarókkal takarítják a havat a túzokvédelmi területeken, mert a vastag hótakaró miatt, különösen, ha megfagy a teteje, a túzokok nem jutnak hozzá a talajfelszínen lévő növényi táplálékukhoz.

A védett területeken a nekik telepített repceföldeket tisztítják, így akarják megelőzni a madarak táplálékhiány miatti pusztulását, illetve vonulását. Keményebb teleken, a kényszerű vonulás során sok madár legyengül és elpusztul, ráadásul annak ellenére, hogy a túzokot világszerte veszélyeztetett fajként nemzetközi egyezmények védik, a déli országokban, ha csak tehetik, lelövik.

Hazánknak óriási szerepe és felelőssége van a faj megőrzésében, mert nálunk él Közép-Európa legerősebb túzokállománya. Legutóbb január közepén számlálták össze a túzokokat a természetvédelmi szakemberek. Akkor, csaknem 1300 példányt regisztráltak, ami magasabb, mint tavalyi létszám volt.

Az örvendetes gyarapodásban része van annak a több évtizede tartó szisztematikus védelmi munkának, amelyet a Magyar Madártani Egyesület és a nemzeti parkok szakemberei végeznek. A túzok védelmét egyébként 2004-től az Európai Unió is támogatja. Az un. LIFE Nature keretből csaknem félmilliárd forinttal járult hozzá a faj védelméhez, így jelenleg a LIFE Túzokvédelmi Program hazánk legnagyobb uniós támogatású természetvédelmi programja, több mint egymilliárd forintos összköltségvetéssel.

A hóeltakarítással és téli etetéssel, a természetvédelmi szakemberek bíznak benne, az idei tél már nem fog jelentős veszteségeket okozni.