Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevő munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a későbbiekben még írunk az eseményről.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az időszakban jellemzően kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezőgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>Hírek

Merre jár Luca?
2006.06.18.

A májusban műholdas nyomkövetővel felszerelt túzoktojó, Luca, pár napig egy közeli mezőn pihente ki a befogás okozta megrázkódtatást, amelyet valószínűleg egy ragadozó támadásaként élt meg.

Három nap pihenő után azonban elindult, körbejárta a környék fészkelő- és dürgő helyeit, majd csatlakozott egy vedlő csapathoz. A túzokkakasok dürgés végén állnak össze, hogy lecseréljék pompás, imponáló tollazatukat. A tojók valamivel később, fiókanevelés idején kezdenek vedleni. Egy-egy vedlésre összeállt csapatban akár negyven-ötven madár is lehet.

A műholdas nyomkövetést, mint kutatási módszert Magyarországon eddig csak ragadozó madaraknál alkalmazták. Túzokok követésére nemcsak hazánkban, de Európában sem nagyon volt még példa. A Kiskunságban jelölt Luca az első, műholdas nyomkövetővel ellátott túzok Közép-Európában.