Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevő munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a későbbiekben még írunk az eseményről.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az időszakban jellemzően kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezőgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>Sajtóközlemények

Lezárult a Túzok LIFE program


2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.


Végéhez érkezik a Túzok LIFE program


A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevő munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a későbbiekben még írunk az eseményről.


Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)


Ebben az időszakban jellemzően kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezőgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.


Madárvédelmi konferencia az Elektrotechnikai Múzeumban


Az IUCN Környezetvédelmi Világnapjára (2008. 06. 05.) szervezte meg az OMM Elektrotechnikai Múzeuma a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. segítségével a Madárvédelem a villamos hálózatokon címû konferenciát.


Konferencia és kiállítás: „Madárvédelem a villamos hálózatokon”


Júnus 5-én került sor a „Madárvédelem a villamos hálózatokon” elnevezésű konferenciára. Az eseményen vendég előadó volt Bankovics András, a Túzok LIFE program vezetője is, a projektről és a légvezetékekhez kapcsolódó problémákról tartott előadást.


Megkerültek az első túzokfészkek!


Április 22.-én a Bihari-síkon megkerültek az első túzokfészkek.


Díj a Túzokvédők című filmnek


A Túzok LIFE projekt keretében készült film már több fesztivál vendége volt.


Kiállításmegnyitó Jánossomorján


2008. március közepén új helyre költözött a Túzok kiállítás, ezúttal a jánossomorjai Balassi Bálint Művelődési Ház fogadta a képeket.


Tavasz a túzoklakta földeken


A tavaszi időszak a túzokok életének egyik legszínesebb része. Ekkor van a látványos dürgés, a költés; és ez a terepi munkatársak számára is mozgalmas időszakot jelent.


Újabb madárpusztulás


A március szomorú hírrel köszöntötte a túzokvédőket. Újabb túzok pusztult el, ezúttal a viharos szél sodorta bajba egyik madarunknak.


Akadálymentes Égbolt megállapodás


Haraszthy László a KvVm természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára, az MME-vel közösen együttműködési megállapodás írt alá hazai villamosenergia ellátás képviselőivel a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére.
A megállapodás létrejöttének szükségességét jelzi, hogy újabb túzok kakas pusztult el áramütés következtében.Túzoktetemre akadtak Dabas belterületén – 2008. február 6.


Helyi lakosok szerdán, a kora reggeli órákban értesítették a LIFE túzokvédelmi program kiskunsági munkatársát egy elpusztult, nagytermetű madár felfedezéséről. Az elpusztult madárról megállapították, hogy a világszerte veszélyeztetett, Magyarországon is fokozottan védett túzok egy példánya. Az öreg túzokkakas halálát a vizsgálatok szerint légvezetékkel való ütközés okozta. A madár valószínűleg zavarás miatt riadt fel pihenőhelyéről, és a nagy ködben irányt tévesztve kerülhetett a lakott település fölé.


Hartán a túzokos vándorkiállítás


Január 30-án a Magyar Természettudományi Múzeum után egy újabb helyszínen, a Hartai Művelődési Házban is megnyitotta kapuit a Túzok LIFE program keretében bemutatásra kerülő vándorkiállítás.


Élőhelyfejlesztések a Hortobágyon 2006-ban


Régen várt összegzést tehetünk közzé a honlapon. Elkészült a fotókkal illusztrált, élőhelykezelési fejlesztésről szóló beszámoló.


Túzokszinkron


Január közepén ismét sor került a túzokok számbavételére. Részletes indormációt kapunk az egyes területek populációjáról, a nemek megoszlásáról, az előző évekhez képest történt változásokról.


Enyhe tél
Havazott a túzok területen


A fotókon a LIFE forrásból vett hómaró dolgozik.
Január első hetében a nagy mennyiségű hó miatt területtisztításra volt szolt szükség a Kiskunságban.


Telelő helyek - repce mezők


A Túzokok az őszi időben már egyre nagyobb csapatokat alkotva keresik a telelésre megfelelő terepet. A tradícionális telelő helyeken olyan területeket keresnek, ahol nő a repce, s ahol majd a telet tölthetik, hiszen ez a legfőbb táplálékuk.


Csibék a tél előtt


Eltelt a nyár és a kikelt túzok fiókáknak száraz hónapokkal kellett szembenézniük. Azok a csibék, amik ősz derekáig életben maradtak, már nagy eséllyel megérik a felnőttkort.


Eddig nem ismert magyar túzok a British Múzeumban


Érdekes leletre bukkantak a British Múzeum (British Museum) munkatársai a közelmúltban. Az intézmény természettudományi részlegének fagyasztójából került elő egy túzok tetem. Ezt a madárfajt a természetvédelmi egyezmények fokozottan veszélyeztetett madárként tartják számon, Magyarországon 1970 óta fokozottan védett - és szervezetünknek, az MME-nek jelképe.


Uniós figyelmeztetés Magyarországnak a vadon élő madarak védelme érdekében


Az Európai Bizottság eljárást kezdeményez 11 uniós tagállam, köztük Magyarország ellen, mert elégtelennek tartja a vadon élő madarak védelme érdekében tett állami intézkedéseket.


Mentik a túzokfiókákat a kombájnok elől


Mentik a túzokfiókákat a lucerna- és gabonatáblákból a LIFE Túzokvédelmi Program munkatársai. Idén pár héttel korábban kezdődtek a betakarítási munkálatok, a túzokcsibék viszont a melegtől nem nőnek gyorsabban, így a túzokvédelmi szakemberek egész nap kint vannak a földeken, és próbálják menteni az arató- és kaszálógépek előtt lapuló fiókákat.


Önkéntesek segítették a túzokfészkek felderítését


Önkéntesek fésülték át a lucernaföldeket még májusban a Bihari-síkon, hogy segítsenek a természetvédelmi szakembereknek a közelgõ kaszálás által veszélyeztetett túzokfészkek felderítésében.


Önkénteseket keresünk!


Túzokfészek õrzéshez keresünk önkénteseket május 28.-tól a Borsodi-Mezõség területére.


A túzokvédelmi program eredményei


Immár harmadik éve zajlik a LIFE Túzokvédelmi Program Magyarországon, az Európai Unió LIFE Nature elnevezésű természetvédelmi forrásának támogatásával. A program eredményeiről szóló részletes angol nyelvű beszámolót innen letöltheti.


Fotókiállítás a Virágh Kúriában


Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere, és Kállay György a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója nyitja meg 2007. március 9-én, pénteken, 10 órakor a LIFE Túzokvédelmi Program fotókiállítását a kunszentmiklósi Virágh Kúriában.


Az elektromos vezetékektől védik a túzokokat


A túzokok elektromos légvezetékekkel való ütközését kívánják megakadályozni azzal a speciális eszközzel, amelyet a Hortobágyon szereltet fel az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. A hazánkban egyedülálló kezdeményezést tegnap mutatták be egy Karcag melletti repcésben.


1500 hektár túzokvédelmi terület


A nyár végére csaknem 1500 hektárra bővült a túzokvédelmi terület Magyarországon. A LIFE Túzokvédelmi Program keretében megvásárolt földterületeken a faj ökológiai igényeinek megfelelő területkezelés zajlik, melyet a területi túzokvédelmi szakemberek irányítanak.


Magyar túzokvédelmi szakemberek segítenek Oroszországban


Veszélyezteti-e az oroszországi túzokállományt az Angliába menő túzokcsibe export?- többek között erre keresték a választ az MME túzokvédelmi szakemberei, akik a BirdLife International felkérésre utaztak Szaratovba, hogy megvizsgálják, és tapasztalataikkal segítség az oroszországi túzokvédelmi munkát.


Mentik a veszélyeztetett túzoktojásokat


Idén nyáron 46 veszélybe került túzoktojást mentettek ki a fészekből a természetvédelmi szakemberek.


Merre jár Luca?


A májusban műholdas nyomkövetővel felszerelt túzoktojó, Luca, pár napig egy közeli mezőn pihente ki a befogás okozta megrázkódtatást, amelyet valószínűleg egy ragadozó támadásaként élt meg.


Műholdas nyomkövetőt kapott Luca


Elsőként szereltek fel hazánkban műholdas nyomkövetővel egy túzoktojót Bugyi határában a LIFE Túzokvédelmi Program és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.


Több mint 1300 túzok van Magyarországon


A legutóbbi túzokszámlálás alkalmával, idén februárban 1353 madarat regisztráltak a túzokvédelmi szakemberek.


Takarítják a havat a túzokvédelmi területeken


Hótolóval, és hómarókkal takarítják a havat a túzokvédelmi területeken, mert a vastag hótakaró miatt, különösen, ha megfagy a teteje, a túzokok nem jutnak hozzá a talajfelszínen lévő növényi táplálékukhoz.