Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>Hírek

Mentik a veszélyeztetett túzoktojásokat
2006.07.18.

Idén nyáron 46 veszélybe került túzoktojást mentettek ki a fészekbõl a természetvédelmi szakemberek.

A tojások legtöbbször a mezõgazdasági munkálatok miatt kerülnek veszélybe, gyakran eltapossák, vagy elkaszálják õket a munkagépek, ezért a LIFE Túzokvédelmi Program szakemberei intenzív felvilágosító-ismeretterjesztõ munkát folytatnak a túzok élõhelyeken gazdálkodók körében, és igyekeznek bevonni õket a faj védelmébe.
A gazdálkodóknak, traktorosoknak névvel, telefonszámmal ellátott matricát és szórólapot adnak, hogy a gazda azonnal értesíthesse õket, ha túzokfészket talált.

Amennyiben a fészek már nem biztonságos, például, ha nem hagytak körülötte megfelelõ nagyságú védõzónát, a természetvédelmi szakemberek a valódi tojásokat fatojásra cserélik, a valódiakat pedig inkubátorban a Dévaványai Túzokvédelmi Központba szállítják. Idén nyáron a központba került tojásokból 13 túzokcsibe kelt ki, kettõ közülük úgy, hogy a kelõfélben lévõ tojásokat túzoktojó alá helyezték.

Az idei csibék közül többet már szabadon is engedtek a Központ közelében található túzok élõhelyeken.