Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>



Hírek

Önkéntesek segítették a túzokfészkek felderítését
2007.06.25.

Önkéntesek fésülték át a lucernaföldeket még májusban a Bihari-síkon, hogy segítsenek a természetvédelmi szakembereknek a közelgõ kaszálás által veszélyeztetett túzokfészkek felderítésében.

A túzok elõszeretettel fészkel agrárterületeken, fõleg lucerna- és gabonatáblákban, ahol egyszerûen egy talajmélyedésbe rakja tojásait. Vegyszerezés közben a traktorkerekek, betakarítás idején pedig a kaszák veszélyeztetik a ritka madár tojásait és fiókáit. Komádi határában a Madártani Egyesület és a LIFE Túzokvédelmi Program munkatársának irányításával a Syngenta Seeds Kft. munkatársai segítettek a túzokfészek-felderítésben.

A fészkek helyét kétféle módszerrel szokták kideríteni a madarászok. A korábbról ismert fészkelõhelyeken rendszeres távcsöves megfigyelést végeznek, és a túzok fészkelésére alkalmas kaszálókat - gyepeket és lucernásokat - zsinórral „lehúzzák”. Ez a lehúzás, a szó szoros értelmében lehúzás, ekkor ugyanis az emberek párba állva, kezükben egy kb. 30 méteres zsinór két végével átfésülik a táblát, azaz a zsinór segítségével egy pillanatra lehajlítják a fészkeket rejtõ növényzetet. A táblák átfésülésekor elõkerült fészkeket a túzokvédelmi szakemberek sok helyütt szintén önkéntesek segítségével õrzik, vagy a veszélynek kitett tojásokat fatojásokra cserélik, az igaziakat pedig a Túzokvédelmi Központ keltetõgépében kikeltetik.

A Syngenta Seeds Kft. az önkéntes munka mellett évek óta terméktámogatással – vetõmaggal – is támogatja az MME Túzokvédelmi Programját.