Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>



Hírek

Tavasz a túzoklakta földeken
2008.03.10.

A tavaszi idõszak a túzokok életének egyik legszínesebb része. Ekkor van a látványos dürgés, a költés; és ez a terepi munkatársak számára is mozgalmas idõszakot jelent.

A túzokok nászidõszaka február végén elkezdõdik és május végéig is eltarthat. A legintenzívebb idõszak a március és az április. Ezt követõen április elején lerakják féltett tojásaikat és május közepén, már kikel a csibék zöme. Ez a hármas periódus meghatározott az idõjárás és napsütéses órák száma szerint, így az egyes területek között eltérések szoktak lenni.
Ezekben a hónapokban is jelentõs túzokvédelmi tevékenységek folynak, úgy mint fészekfelderítés, védõzóna kijelölés és kialakítás, fészekellenõrzés, tojásmentés vagy csibementés (ha kell), tájékoztatás. Ugyanígy önkéntes munkára is szükség lehet, ilyenkor a fészekfelderítésben, ellenõrzésben vállalhatnának szerepet az önként jelentkezõk.
Várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen vennének részt a munkában!