Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>



Hírek

Madárvédelmi konferencia az Elektrotechnikai Múzeumban
2008.06.20.

Az IUCN Környezetvédelmi Világnapjára (2008. 06. 05.) szervezte meg az OMM Elektrotechnikai Múzeuma a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. segítségével a Madárvédelem a villamos hálózatokon címû konferenciát.

A már több éve zajló mesterséges fészkelõhelyek kihelyezése, az áramütéses balesetek elleni védekezés és más témák mellett kiemelt figyelmet kapott a még gyerekcipõben járó, s elsõsorban a túzokokat veszélyeztetõ ütközéses balesetek elleni madárvédelem. A meghívottak és a részvevõk közt voltak a témában érintett villamosipari cégek szakemberei, a madárvédelem e területével foglalkozó civil és állami szervezetek képviselõi és az ehhez a tevékenységhez szükséges berendezéseket gyártó cégek alkalmazottjai is.

Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez és elfogadtuk a felkérést, aminek megfelelõen Bankovics András project manager a hazai túzokvédelmi LIFE Nature projectet mutatta be, Spakovszky Péter területi referens pedig a témában élen járó ausztriai túzokvédelemrõl tartott elõadást. A konferencia végén került sor Szûcs László természetfotós fényképkiállításának megnyitójára, illetve levetítették Gyarmathy Lívia A mi gólyánk címû filmjét.

A rendezvény talán legnagyobb eredményeként könyvelhetõ el, hogy lehetõséget teremtett érdemi párbeszéd folytatására az érintett felek közt a madarak védelméért. Ezt megerõsítendõ jelentette be Vinkovits András vezérigazgató, hogy a MAVIR ZRt. csatlakozott az "Akadálymentes égbolt" megállapodáshoz.

Ezúton is köszönjük a kezdeményezést és a felkérést!