Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>



Hírek

Mûholdas nyomkövetõt kapott Luca
2006.05.29.

Elsõként szereltek fel hazánkban mûholdas nyomkövetõvel egy túzoktojót Bugyi határában a LIFE Túzokvédelmi Program és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.

A befogott madár egy lucernásban fészkelt – innen a neve -, ahol a zavartalan költéshez túlságosan kicsi védõzónát hagytak a fészke körül. A túzoktojások ilyenkor gyakran esnek áldozatául a rókáknak, varjaknak, de az is elõfordul, hogy a tojó a zavarás miatt végleg elhagyja a fészkét. A fészekben talált két tojást a természetvédelmi szakemberek fatojásra cserélték, a valódiakat pedig a Dévaványai Túzokvédelmi Központba szállították.

A fészkelésében már amúgy is megzavart tojót, május 12-én hajnalban fogták be, és az Állatkert állatorvosainak segítségével és felügyeletük mellett alig húsz perc alatt felszerelték hátára a mûholdas nyomkövetõt. A készülék azóta folyamatosan küldi az adatokat a madár hollétérõl, és remélhetõleg számos értékes, a faj védelméhez felhasználható információt szolgáltat majd a túzokok életmódjáról, szokásairól, és a túzokcsapatok mozgásáról.