Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>



Hírek

Merre jár Luca?
2006.06.18.

A májusban mûholdas nyomkövetõvel felszerelt túzoktojó, Luca, pár napig egy közeli mezõn pihente ki a befogás okozta megrázkódtatást, amelyet valószínûleg egy ragadozó támadásaként élt meg.

Három nap pihenõ után azonban elindult, körbejárta a környék fészkelõ- és dürgõ helyeit, majd csatlakozott egy vedlõ csapathoz. A túzokkakasok dürgés végén állnak össze, hogy lecseréljék pompás, imponáló tollazatukat. A tojók valamivel késõbb, fiókanevelés idején kezdenek vedleni. Egy-egy vedlésre összeállt csapatban akár negyven-ötven madár is lehet.

A mûholdas nyomkövetést, mint kutatási módszert Magyarországon eddig csak ragadozó madaraknál alkalmazták. Túzokok követésére nemcsak hazánkban, de Európában sem nagyon volt még példa. A Kiskunságban jelölt Luca az elsõ, mûholdas nyomkövetõvel ellátott túzok Közép-Európában.