Utolsó frissítés: 2008.10.02.
Lezárult a Túzok LIFE program
2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.
>>

Végéhez érkezik a Túzok LIFE program
A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.
>>

Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)
Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.
>>Sajtóközlemények

Lezárult a Túzok LIFE program


2008. szeptember 26-án tartották meg a Kiskunsági Nemzeti parkban a Túzok LIFEprogram záró sajtóeseményét. Az alkalomra készített háttéranyagot az alábbiakban olvashatják.


Végéhez érkezik a Túzok LIFE program


A több éves munka után, most egy sajtóeseménnyel zárják a Túzok LIFE programot a résztvevõ munkatársak. Az esemény tervét itt szeretnénk bemutatni, a késõbbiekben még írunk az eseményrõl.


Nyár a túzoklakta területen – július (Lóránt Miklós beszámolója)


Ebben az idõszakban jellemzõen kisfiókás korú, illetve nagyobb fiókákkal mozognak a tojók. Még mindig veszélyesek a mezõgazdasági munkák, mert sok fióka lelapul a veszély közeledtével, míg a tojó elmenekül.


Madárvédelmi konferencia az Elektrotechnikai Múzeumban


Az IUCN Környezetvédelmi Világnapjára (2008. 06. 05.) szervezte meg az OMM Elektrotechnikai Múzeuma a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. segítségével a Madárvédelem a villamos hálózatokon címû konferenciát.


Konferencia és kiállítás: „Madárvédelem a villamos hálózatokon”


Júnus 5-én került sor a „Madárvédelem a villamos hálózatokon” elnevezésû konferenciára. Az eseményen vendég elõadó volt Bankovics András, a Túzok LIFE program vezetõje is, a projektrõl és a légvezetékekhez kapcsolódó problémákról tartott elõadást.


Megkerültek az elsõ túzokfészkek!


Április 22.-én a Bihari-síkon megkerültek az elsõ túzokfészkek.


Díj a Túzokvédõk címû filmnek


A Túzok LIFE projekt keretében készült film már több fesztivál vendége volt.


Kiállításmegnyitó Jánossomorján


2008. március közepén új helyre költözött a Túzok kiállítás, ezúttal a jánossomorjai Balassi Bálint Mûvelõdési Ház fogadta a képeket.


Tavasz a túzoklakta földeken


A tavaszi idõszak a túzokok életének egyik legszínesebb része. Ekkor van a látványos dürgés, a költés; és ez a terepi munkatársak számára is mozgalmas idõszakot jelent.


Újabb madárpusztulás


A március szomorú hírrel köszöntötte a túzokvédõket. Újabb túzok pusztult el, ezúttal a viharos szél sodorta bajba egyik madarunknak.


Akadálymentes Égbolt megállapodás


Haraszthy László a KvVm természet- és környezetmegõrzési szakállamtitkára, az MME-vel közösen együttmûködési megállapodás írt alá hazai villamosenergia ellátás képviselõivel a kis- és középfeszültségû vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére.
A megállapodás létrejöttének szükségességét jelzi, hogy újabb túzok kakas pusztult el áramütés következtében.Túzoktetemre akadtak Dabas belterületén – 2008. február 6.


Helyi lakosok szerdán, a kora reggeli órákban értesítették a LIFE túzokvédelmi program kiskunsági munkatársát egy elpusztult, nagytermetû madár felfedezésérõl. Az elpusztult madárról megállapították, hogy a világszerte veszélyeztetett, Magyarországon is fokozottan védett túzok egy példánya. Az öreg túzokkakas halálát a vizsgálatok szerint légvezetékkel való ütközés okozta. A madár valószínûleg zavarás miatt riadt fel pihenõhelyérõl, és a nagy ködben irányt tévesztve kerülhetett a lakott település fölé.


Hartán a túzokos vándorkiállítás


Január 30-án a Magyar Természettudományi Múzeum után egy újabb helyszínen, a Hartai Mûvelõdési Házban is megnyitotta kapuit a Túzok LIFE program keretében bemutatásra kerülõ vándorkiállítás.


Élõhelyfejlesztések a Hortobágyon 2006-ban


Régen várt összegzést tehetünk közzé a honlapon. Elkészült a fotókkal illusztrált, élõhelykezelési fejlesztésrõl szóló beszámoló.


Túzokszinkron


Január közepén ismét sor került a túzokok számbavételére. Részletes indormációt kapunk az egyes területek populációjáról, a nemek megoszlásáról, az elõzõ évekhez képest történt változásokról.


Enyhe tél
Havazott a túzok területen


A fotókon a LIFE forrásból vett hómaró dolgozik.
Január elsõ hetében a nagy mennyiségû hó miatt területtisztításra volt szolt szükség a Kiskunságban.


Telelõ helyek - repce mezõk


A Túzokok az õszi idõben már egyre nagyobb csapatokat alkotva keresik a telelésre megfelelõ terepet. A tradícionális telelõ helyeken olyan területeket keresnek, ahol nõ a repce, s ahol majd a telet tölthetik, hiszen ez a legfõbb táplálékuk.


Csibék a tél elõtt


Eltelt a nyár és a kikelt túzok fiókáknak száraz hónapokkal kellett szembenézniük. Azok a csibék, amik õsz derekáig életben maradtak, már nagy eséllyel megérik a felnõttkort.


Eddig nem ismert magyar túzok a British Múzeumban


Érdekes leletre bukkantak a British Múzeum (British Museum) munkatársai a közelmúltban. Az intézmény természettudományi részlegének fagyasztójából került elõ egy túzok tetem. Ezt a madárfajt a természetvédelmi egyezmények fokozottan veszélyeztetett madárként tartják számon, Magyarországon 1970 óta fokozottan védett - és szervezetünknek, az MME-nek jelképe.


Uniós figyelmeztetés Magyarországnak a vadon élõ madarak védelme érdekében


Az Európai Bizottság eljárást kezdeményez 11 uniós tagállam, köztük Magyarország ellen, mert elégtelennek tartja a vadon élõ madarak védelme érdekében tett állami intézkedéseket.


Mentik a túzokfiókákat a kombájnok elõl


Mentik a túzokfiókákat a lucerna- és gabonatáblákból a LIFE Túzokvédelmi Program munkatársai. Idén pár héttel korábban kezdõdtek a betakarítási munkálatok, a túzokcsibék viszont a melegtõl nem nõnek gyorsabban, így a túzokvédelmi szakemberek egész nap kint vannak a földeken, és próbálják menteni az arató- és kaszálógépek elõtt lapuló fiókákat.


Önkéntesek segítették a túzokfészkek felderítését


Önkéntesek fésülték át a lucernaföldeket még májusban a Bihari-síkon, hogy segítsenek a természetvédelmi szakembereknek a közelgõ kaszálás által veszélyeztetett túzokfészkek felderítésében.


Önkénteseket keresünk!


Túzokfészek õrzéshez keresünk önkénteseket május 28.-tól a Borsodi-Mezõség területére.


A túzokvédelmi program eredményei


Immár harmadik éve zajlik a LIFE Túzokvédelmi Program Magyarországon, az Európai Unió LIFE Nature elnevezésû természetvédelmi forrásának támogatásával. A program eredményeirõl szóló részletes angol nyelvû beszámolót innen letöltheti.


Fotókiállítás a Virágh Kúriában


Bõdi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere, és Kállay György a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója nyitja meg 2007. március 9-én, pénteken, 10 órakor a LIFE Túzokvédelmi Program fotókiállítását a kunszentmiklósi Virágh Kúriában.


Az elektromos vezetékektõl védik a túzokokat


A túzokok elektromos légvezetékekkel való ütközését kívánják megakadályozni azzal a speciális eszközzel, amelyet a Hortobágyon szereltet fel az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. A hazánkban egyedülálló kezdeményezést tegnap mutatták be egy Karcag melletti repcésben.


1500 hektár túzokvédelmi terület


A nyár végére csaknem 1500 hektárra bõvült a túzokvédelmi terület Magyarországon. A LIFE Túzokvédelmi Program keretében megvásárolt földterületeken a faj ökológiai igényeinek megfelelõ területkezelés zajlik, melyet a területi túzokvédelmi szakemberek irányítanak.


Magyar túzokvédelmi szakemberek segítenek Oroszországban


Veszélyezteti-e az oroszországi túzokállományt az Angliába menõ túzokcsibe export?- többek között erre keresték a választ az MME túzokvédelmi szakemberei, akik a BirdLife International felkérésre utaztak Szaratovba, hogy megvizsgálják, és tapasztalataikkal segítség az oroszországi túzokvédelmi munkát.


Mentik a veszélyeztetett túzoktojásokat


Idén nyáron 46 veszélybe került túzoktojást mentettek ki a fészekbõl a természetvédelmi szakemberek.


Merre jár Luca?


A májusban mûholdas nyomkövetõvel felszerelt túzoktojó, Luca, pár napig egy közeli mezõn pihente ki a befogás okozta megrázkódtatást, amelyet valószínûleg egy ragadozó támadásaként élt meg.


Mûholdas nyomkövetõt kapott Luca


Elsõként szereltek fel hazánkban mûholdas nyomkövetõvel egy túzoktojót Bugyi határában a LIFE Túzokvédelmi Program és a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.


Több mint 1300 túzok van Magyarországon


A legutóbbi túzokszámlálás alkalmával, idén februárban 1353 madarat regisztráltak a túzokvédelmi szakemberek.


Takarítják a havat a túzokvédelmi területeken


Hótolóval, és hómarókkal takarítják a havat a túzokvédelmi területeken, mert a vastag hótakaró miatt, különösen, ha megfagy a teteje, a túzokok nem jutnak hozzá a talajfelszínen lévõ növényi táplálékukhoz.